Get Adobe Flash player

Fotorelacja z Najsmaczniejszego Jarmarku Dożynkowego 2017

Tradycyjnie, w dzień odpustu, 15 sierpnia w Wygodzie Łączyńskiej odbyły się Dożynki Parafialne wraz z Najsmaczniejszym Jarmarkiem Dożynkowym – imprezą współorganizowaną przez Stowarzyszenie Kaszubianki.

Festyn otworzył , serdecznie wszystkich witając, Wójt Gminy Stężyca. Wręczył też nagrody dla zwycięzców konkursu na Najpiękniejszą zagrodę rolniczą oraz Najpiękniejszą wieś w gminie Stężyca.

Licznie zgromadzeni parafianie, goście odpustowi oraz turyści mogli delektować się regionalnymi potrawami serwowanymi na kilku stoiskach kulinarnych. Nasze panie przygotowały różnorodne ciasta, swojski chleb ze smalcem i ogórkiem kiszonym, placki i kiszkę ziemniaczaną, gofry, bigos oraz „napój żniwny”. W trakcie trwania jarmarku można było podziwiać występy Orkiestry Dętej ze Stężycy, parafialnego zespołu muzyczno-wokalnego CANTUS z Wygody, BLACK STARS oraz Wiktorię Daleką z ZKiW w Kamienicy Szl., panie z KGW Marzebiónci z Długiego Kierza, zespół FORMACJA, przystojnych młodych panów; K. Brylowskiego, K. Szulfer i M. Rinc w pokazie akrobatycznym z ogniem. Po raz pierwszy na tej scenie zaprezentowały się Kaszubianki wraz z seniorami z Kamienicy Szl.

Grupa uczestników wesoło bawiła się przy muzyce biesiadnej przygotowanej przez didżeja jak również podczas pokazu tańca ZUMBA

Gwiazdą wieczoru byli uczestnicy Kaszubskiego Idola.

Można też było zagrać w BAŚKĘ, a dzieci mogły poskakać na zamku dmuchanym oraz brać udział w konkursach sprawnościowych.

Jak co roku odbył się również konkurs kulinarny „Letnio Jesienne Smaki Kaszub”.

Komisja, której przewodniczył mistrz kucharz – Kazimierz Żołnowski, a członkami byli: Genowefa Lehmann – emerytowany pracownik PODR i Piotr Zatoń z Fundacji „Aby chciało się chcieć”

wyróżniła;

„Produkt regionalny pochodzenia zwierzęcego” -

w kategorii prdukt pochodzenia zwierzęcego:

I miejsce  jesiotr wędzony -  Kazimierza Walkusz

II  schab wędzony z ketchupem kabaczkowym - Marii Parackiej

III  zrazy wieprzowe w sosie grzybowym - Katarzyny Lis

wyr. karkówka z cebulką - KGW Marzebiónci

produkt pochodzenia roślinnego:

I  sernik - Ewelina Pobłocka

II  placki ziemniaczano - cukiniowe - Marieta Szulfer

III  bób gotowany  - Eugenia Myszk

wyr. owoce pod chmurką - Anita Stencel

napoje regionalne:

I nalewka pigwowa - Marzena Korzeniewska

II nalewka z truskawek - Anna Puzdrowska

III nalewka z malin - Danuta Miotk

wyr. nalewka z jarzębiny - Wiesława Mejna

Nagrodę specjalną Wójta Gminy Stężyca , za najsmaczniejszą potrawę dożynkową otrzymała p. Gabriela Blok z Przyrowia.

 


Film

Lębork

Losowe zdjęcia
Statystyki
mod_vvisit_counterDziś792
mod_vvisit_counterWczoraj645
mod_vvisit_counterRazem669373

Dziś: 15.Wrz.2019