Relacja z Jarmarku 2018
VII Najsmaczniejszy Jarmark Dożynkowy w Wygodzie Łączyńskiej przeszedł już do historii. Po mszy świętej odpustowej połączonej z dożynkami parafialnymi, rozpoczęło się świętowanie. Parking przykościelny zapełnił się licznie zgromadzoną publicznością, łakomą delektować się regionalnymi potrawami oraz licznymi atrakcjami artystycznymi. Festyn otworzyli, serdecznie wszystkich witając - Sekretarz gminy p. Ewa Borzestowska oraz p. Stefan Literski Przewodniczący Rady Gminy Stężyca. W tym roku, oprócz naszych parafialnych artystów, na scenie zaprezentowała się grupa wolontariatu ze Stężycy, śpiewając i bawiąc publiczność przedstawieniem pt. Stężyckie Ranczo. Sporym zainteresowaniem cieszył się też Turniej Gry w Baśkę o Puchar ks. Proboszcza z Wygody Bogdana Drozdowskiego.
Jarmark zakończył się po zachodzie słońca wspaniałym pokazem ognia.
Wyniki konkursu na najsmaczniejszą regionalną potrawę dożynkową:
- Produkty pochodzenia zwierzęcego -
1. Gołąbki w kapuście – Justyna Sitterlee
2. Golonka w kwaśnej kapuście z sosem śmietanowo-musztardowym – Przemek Birr
3. Czernina z kaczki – Lidia Widemann
Wyr. Deska z serkiem kaszubskim - zestaw Ireny Piekarskiej
- Produkty pochodzenia roślinnego -
1. Zupa kartoflanka – Joanna Mańska
2. Ciasto z pianką i malinami – Ewelina Pobłocka
3. Chleb - Halina Linstedt
Wyr.Ziemniaki zapiekane z bobem - KGW Klukowa Huta
- Przetwory z ryb -
1. Lin w sosie koperkowym – KGW Marzebionczi
2. Sielawa wędzona – Kazimierz Walkusz
3. Zupa rybna – Beata Kulaszewicz
- Napoje regionalne -
1. Nalewka aroniowo – czeremchowa – Teresa Okrój
2. Nalewka z aronii – KGW Klukowa Huta
3. Nalewka imbirowa – Dorota Wolska
Wyr. Nalewka z rabarbaru – Maria Paracka
Nagrody ufundował Wójt Gminy Stężyca, za co serdecznie dziękujemy.